Hypnos

Tandläkare Fredrik Roll
Götgatan 35
582 31 Linköping
Tel: 013 - 14 40 90

tandl@fredrikroll.se


Hypnos har alltid fascinerat människor genom tiderna. Jag vill här berätta lite om vad hypnos är för något och även hur jag ser på och arbetar med hypnos.

Vi har alla mer eller mindre en naturlig förmåga att koncentrera oss på olika saker. Det kan vara en värdefull förmåga i många sammanhang, t ex när man har krävande arbetsuppgifter. Det kan också vara bra för att ta till sig glädjeämnen i livet, t ex att njuta av att läsa en bra bok eller se en bra film på bio eller TV, eller varför inte att helt enkelt koppla av och ha det skönt efter en jobbig arbetsvecka.

Hypnos är när man på ett systematiskt sätt använder denna naturliga förmåga till koncentration. En definition på hypnos är helt enkelt "riktad uppmärksamhet". Det vanligaste är att man riktar uppmärksamheten på något som ger avslappning. Antingen kan man koncentrera sig direkt på att känna tyngd och avslappning i kroppen, eller också kan man t ex använda sig av behagliga minnen. En av hypnotisörens uppgifter kan då vara att på olika sätt ge hjälp och stöd för en sådan koncentration.

Hypnos bygger alltså på ett helt naturligt tillstånd av koncentration eller uppmärksamhet. Det är inte mer konstigt än att en person som t ex dagdrömmer eller är djupt försjunken i en bok, kan verka mycket frånvarande och kanske inte ens märker att han (eller hon) blir tilltalad, för att inte tala om en troligen ganska vanlig familjesituation, då en del av familjen är helt absorberad av t ex en spännande ishockeymatch på TV, medan andra försöker tala om att maten är färdig.

Förutom sådana vardagliga situationer, har hypnos gemensamma drag med olika former av meditation och religiös bön, som också innebär intensiv koncentration. En annan likhet är att man i sådana tillstånd lättare får kontakt med delar av sitt inre som kan vara svårtillgängliga annars.

När jag föreslår en patient att vi ska arbeta med hypnos, så har vi alltid ett ingående samtal om vad det innebär, och patienten får fråga och kommentera hur mycket som helst. Jag arbetar med en mycket tillåtande form av hypnos, där patienten alltid har frihet att välja att ta till sig vad som känns bäst just för tillfället. Om man vill kan man alltid när som helst själv gå ur hypnosen.

För mig är hypnos ett mycket värdefullt hjälpmedel när jag arbetar med att hjälpa tandvårdsrädda att komma över sin rädsla. Jag har bl a gått en 3-årsutbildning i hypnos och psykoterapi och har också utvecklat en särskild verksamhetsgren, personlig utveckling, som jag arbetar med vid sidan av mitt arbete som tandläkare.


Länkar:

Åter till huvudsidan

Tandvårdsrädsla
personlig utveckling
Barntandvård
Spänningshuvudvärk och käkledsbesvär
Proteser, kronor och broar

Några ord om praktiken, vägbeskrivning